Haber

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in “Nükleer caydırıcılığı genişletmek” mesajından açıklama

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Güney Kore’ye yaptığı ziyarette, Kuzey Kore’nin artan nükleer tehdidi ve Rusya ile Çin’in bu tür silahlara sahip olması karşısında, ABD’nin nükleer caydırıcılığını müttefiklerine genişletmesi gerektiğini belirtti. ülkeler.

Güney Kore ajansı Yonhap’ın haberine göre Stoltenberg, Kore Yarımadası’ndaki jeopolitik riskler üzerine araştırma yapan Seul’deki CHEY İleri Araştırmalar Enstitüsü’ndeki toplantıda konuştu.

Stoltenberg, nükleer silahlar olduğu sürece NATO’nun “nükleer ittifak” olmaya devam edeceğinin altını çizerek, ABD ve Fransa gibi NATO müttefiklerinin nükleer silahları terk etmesinin daha büyük bir tehlike oluşturacağının altını çizerken, Rusya’nın nükleer tehditleri, Çin ve Kuzey Kore bariz.

“Nükleer silahlar olduğu sürece, özellikle Rusya gibi otoriter güçler, bunlara sahip olmak ve onları harekete geçirmek için büyük yatırımlar yaparken, Çin’de gördüğümüz gibi fırlatmaya hazır silahların sayısı artıyor ve Kuzey Kore’nin ne olduğunu gördüğümüzde. Bunu yaparken, nükleer caydırıcılığın hala çok önemli bir görev olduğunu anlıyoruz.”

Güney Kore’nin NATO’nun Nükleer Planlama Kümesi gibi bir yapıda nükleer silahları ABD ile paylaşması gerekip gerekmediği sorusuna Stoltenberg, “Geliştirilmiş caydırıcılık dediğimiz şeyi anlamak önemlidir. Bazı NATO müttefikleri ve Güney Kore gibi bazı ortakların nükleer silahları var.” Olmasalar da ABD tarafından sağlanan nükleer caydırıcılık şemsiyesinden yararlanıyorlar. Nükleer silahların yayılmasını önlemenin en önemli yolu budur.” yanıtını verdi.

NATO Genel Sekreteri, iki günlük bir ziyaret için dün Güney Kore’ye geldi. Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Park Jin ile yaptığı görüşmede, Kuzey Kore’nin Ukrayna savaşında Rusya’ya verdiği desteğe işaret ederek, küresel düzeyde “bağlantılı güvenlik” çabalarının önemine vurgu yaptı.

Stoltenberg’in bugün ziyaretinin ikinci gününde Devlet Lideri Yoon Suk-yeol ve Savunma Bakanı Lee Jong-sup ile görüşmesi bekleniyor.

NATO Genel Sekreteri, Güney Kore’nin ardından 30 Ocak-1 Şubat tarihlerinde Japonya’yı ziyaret edecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu